Nieuws

Steeds meer Vlamingen stappen naar makelaar voor verkoop huis

Steeds minder Vlamingen zijn geneigd om hun huis volledig op eigen houtje te verkopen, blijkt uit een bevraging van Zimmo. De makelaars profiteren ervan dat er steeds meer komt kijken bij de vastgoedtransactie én dat de huizenmarkt na een oververhitte periode weer wat aan het afkoelen is. “Maar gewoon de deur opentrekken en glimlachen volstaat niet meer”, zegt een makelaar.

Vastgoedbevraging
Mocht je morgen je huis willen verkopen, zou je dat dan zelf doen of met een vastgoedmakelaar? 53% van de Vlamingen schakelt toch het liefst een makelaar in, blijkt uit een vastgoedbevraging die immoplatform Zimmo eind december liet uitvoeren. Dat is een stijging tegenover een jaar eerder, toen 47% zei te willen gebruikmaken van de diensten van een makelaar. 31% zou de verkoop volledig zelf in handen nemen, aanzienlijk minder dan het jaar voordien (39%). Vooral 35-plussers zijn sneller geneigd om een makelaar aan te stellen.

In cijfers: verkoop via makelaar in Vlaanderen:
  • In 2022: 53%
  • In 2021: 47%

Volgens Marjorie Vanbets, woordvoerder van Zimmo, zijn kopers en verkopers voorzichtiger geworden. “Dat is niet onlogisch, gezien de wettelijke verplichtingen die er zijn bijgekomen.”

Zo staat de energiezuinigheid van een woning steeds meer centraal bij de verkoop. Sinds begin dit jaar is er de renovatieplicht voor panden met een slechte EPC-score, waardoor dat document met veel meer interesse wordt gelezen. Voor woningen gebouwd voor 2001 is er sinds eind vorig jaar het asbestattest bijgekomen. En ook de informatieplicht rond overstromingsgevoeligheid heeft een update gekregen met meer abstracte informatie.

Bron: Het Nieuwsblad

Mocht jij vragen hebben over de verkoop van je woning, appartement of bedrijfspand? Dan helpen wij je graag verder. Contacteer ons vrijblijvend op 011 39 90 50 of vraag hier een gratis schatting aan voor je woning.