Nieuws

Hele week uitzonderlijke transporten met woonunits onderweg naar Chocoladefabriek

Opgepast als u deze week ’s nachts tussen Geel en Tongeren onderweg bent. Tot vrijdagochtend rijdt het bedrijf Skilpod immers meermaals per nacht naar de Chocoladefabriek in Nerem (Tongeren) met in totaal 22 uitzonderlijke transporten. Tegen vrijdag moeten de 22 prefabunits voor elf rijwoningen geleverd zijn.

Skilpod in Geel ontwierp de prefab houtskeletwoningen voor de Chocoladefabriek in Nerem. De elf eengezinswoningen met drie slaapkamers bestaan telkens uit twee units van 55 m² die op mekaar gemonteerd worden. “Ze zijn al voor 95 procent afgewerkt met badkamer, keuken, vloer en airco”, zegt Pieter Schoofs, On Site Manager bij Skilpod. “Ter plaatse moeten ze nog aangesloten worden, ze moeten een laatste verflaag krijgen en een steenstrip tegen de buitengevels.”

Route

In de nacht van maandag op dinsdag worden de eerste vijf units geleverd. Tegen vrijdagochtend moeten de 22 units ter plaatse zijn. “Omdat het om een uitzonderlijk transport gaat, moet het ’s nachts gebeuren en onder politiebegeleiding”, zegt Schoofs. “Per nacht worden vijf of zes vrachten vervoerd. De eerste vracht vertrekt om 21 uur, de volgende om middernacht en de laatste om 3 uur. Ze zijn telkens ongeveer anderhalf uur onderweg en rijden onder politiebegeleiding over de autosnelweg.”

In Tongeren zal de politie het uitzonderlijke transport opwachten aan de afrit van de E313 en vervolgens begeleiden tot aan de Chocoladefabriek in Nerem. Via de Maastrichtersteenweg en de Viséweg rijden ze naar Mal waar in de Waterstraat de verkeersremmers verwijderd werden. Via de Kruisvindingsstraat, de Heldenstraat en het Neremplein arriveren ze in de Neremstraat waar ook de verkeersremmers verwijderd zijn.

Fase

De elf rijwoningen zijn een volgende fase van de ontwikkeling van de Chocoladefabriek. Ze komen aan de westzijde, links op de site, en hebben elk een achtertuin en twee parkeerplaatsen voor de woning. De herbestemming van het historische fabrieksgebouw uit 1909 startte in 2015. De eerste fase, de verbouwing van de vroegere chocoladefabriek Rosmeulen, werd in 2019 voltooid. De 52 woningen zijn intussen allemaal verkocht of bewoond. Het gemeenschappelijke park en de parkeerplaatsen voor het gebouw zijn aangelegd. In een laatste fase volgt de bouw van achttien nieuwbouwappartementen aan de oostzijde, rechts op de site.

Bron: HBVL

Chocoladefabriek