Nieuws

Eerste woonunits Chocoladefabriek Nerem in nauwelijks halve dag geïnstalleerd: “Huizen zijn al geschilderd en gepoetst”

De eerste vijf prefabunits voor elf rijwoningen aan de Chocoladefabriek in Nerem zijn in nauwelijks een halve dag op elkaar geplaatst. Nog tot vrijdagochtend vinden meermaals per nacht uitzonderlijke transporten plaats tussen de bedrijfshal van Skilpod in Geel en Tongeren.

Het bouwbedrijf Skilpod rijdt deze week meermaals per nacht met prefabunits naar de Chocoladefabriek in Nerem bij Tongeren. Daarvoor zijn 22 uitzonderlijke transporten nodig. Afgelopen nacht bleek al dat de chauffeurs hun beste stuurkunsten moeten bovenhalen, om de vracht, die maar liefst 5,50 meter breed is, op de eindbestemming te brengen.

Daarom is er nog tot vrijdagochtend 6 uur een parkeerverbod ingesteld op de Maastrichtersteenweg, de Viséweg, de Waterstraat, het Neremplein en de Neremstraat. Wie dat verbod niet respecteert, riskeert dat zijn of haar voertuig wordt weggetakeld. Er waren in de nacht van maandag op dinsdag drie transporten, die zijn vlot verlopen, enkel in Sluizen was er even oponthoud door twee geparkeerde wagens.

De elf eengezinswoningen met drie slaapkamers bestaan telkens uit twee units van 55 m² die op mekaar gemonteerd worden. In nauwelijks 50 minuten tijd kan een unit, die 16 ton weegt, worden geplaatst.

“Voor de buurtbewoners is dit systeem van bouwen ook aangenaam, zij hebben niet het gevoel om een jaar op een werf te wonen”, zegt Tine Putzeys van Skilpod. “De woningen zijn ook al voor 95% afgewerkt, ze zijn zelfs geschilderd en al gepoetst. De tuin wordt ook aangelegd. De bewoners moeten straks dus enkel hun verhuisdozen uitpakken.”

Buurtbewoner Roel Linssen, die op de site woont sinds 2019, vindt het spannend om de werken vanop de eerste rij te volgen. “Omdat ik zelf in de bouw zit”, lacht Roel. “Ik zie dat het vlot gaat en dat ze veilig werken. Ook vannacht heb ik het uitzonderlijk transport gevolgd. Het is een hele verhuizing. Toch wel indrukwekkend.”

Bron: HBVL

Chocoladefabriek