Nieuws

Zo pak je je buren aan bij een bouw of renovatie

Een handleiding voor een perfecte relatie met je buren bestaat niet. Maar wat als we je vertellen hoe je een sterke basis legt voor de rest van jullie leven samen? Expert Mike Gelders geeft je een miniworkshop ‘Communiceren met je buren’. Daarna is het helemaal aan jou.

“Kunnen we nog wel echt met elkaar praten? In tijden van smartphones, virtuele werelden en sociale media lijkt een goed face-to-face-gesprek soms een brug te ver. “Nochtans is een menselijke dialoog cruciaal, zeker als je een goede relatie met je naaste buren wil opbouwen of onderhouden.” Aan het woord is bemiddelingsexpert Mike Gelders. Hij verklapt je de juiste aanpak, zelfs nog voordat de eerste spade in de grond steekt. “Want goed begonnen, is zeker in dit geval half gewonnen.”

1. Betrek je buur

“Een burenruzie is vaak het resultaat van een jarenlang groeiende frustratie. Het is dus belangrijk dat je een onenigheid zo vroeg mogelijk aanpakt. Om op goede voet te beginnen: spreek je buren aan, laat hen weten wat je plannen zijn, wanneer de werken van start gaan en wat de impact ervan is.”

Deze aanpak is volgens Gelders een cruciale stap: “Luister naar je buren en erken ook hun bezorgdheden. Zo zet je ze niet voor eventuele onaangename verrassingen en geef je hen het gevoel – ook al is het maar onbewust – dat ze betrokken zijn bij je project. Het kan het verschil maken tussen een zorgeloos bouwproject en een eerste bezwaar tegen je bouwplannen. Voor jou is het bijvoorbeeld een nieuwe veranda, maar je buur verliest misschien definitief een pak zonlicht. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met elkaars wereld.”

2. Ontmoet elkaar

Mails, sms’jes of WhatsApp-berichten zijn dagelijkse kost. Mike Gelders raadt daarom aan om de eerste communicatie rond je (ver)bouwproject in levenden lijve te voeren. “Dit hoeft zelfs niet lang te duren. Klop eventjes aan bij je buren. Liep de communicatie in het verleden wat stroever? Dan is dit misschien wel de ideale aangelegenheid om de onderlinge relatie wat te versterken.”

3. Informeer zonder je helemaal bloot te geven

“Hoe dan ook: vertel je volledige verhaal. En hou geen cruciale info achter die straks toch naar boven komt en zo de onderlinge verstandhouding zwaar onder druk zet. Onthoud wel dat je geen verantwoording hebt af te leggen of toestemming moet vragen. Je deelt je plannen gewoon mee, dus plaats jezelf niet in een zwakke positie.”

En wat als het toch fout dreigt te lopen?

“Luister naar je buren en erken ook hun bezorgdheden. Zo zet je ze niet voor eventuele onaangename verrassingen en geef je hen het gevoel – ook al is het maar onbewust – dat ze betrokken zijn bij je project."
Foto: Thinkstock Bewaren
Hoe goed je het ook bedoelt, niet iedereen staat evenveel open voor dialoog. En dan kan het snel gaan. “Zit er bijvoorbeeld al zo’n twintig jaar een kink in de kabel tussen jou en je buren, dan is een renovatie vaak de aanleiding om de discussie weer te doen oplaaien. En dat gaat soms ver. Heel wat mensen maken een heus dossier op, halen de wetgeving erbij en interpreteren de regeltjes – al dan niet terecht – in hun voordeel. Tot in de rechtbank toe.

In bepaalde gevallen kan een escalerende onenigheid zelfs financiële schade toebrengen aan je bouwproject. Mike Gelders geeft een voorbeeld: “Je aannemer begint ’s morgens heel vroeg te werken. Misschien geen probleem voor jou, maar wettelijk gezien kan het om nachtlawaai gaan. Als je buren echt moeilijk doen en je loopt vertraging op, dan kan je aannemer tijd en geld verliezen en dit in principe aan jou doorrekenen.”

Wat als je er zelf niet uitkomt?

Volgens Gelders zijn een goede timing en een juiste oplossing cruciaal. “Het komt erop aan om tijdig in te grijpen, nog voordat de zaken escaleren. Denk je dat het de verkeerde kant uitgaat? Loop niet weg van het probleem en vermijd dat beide partijen in een tunnelvisie vervallen. Erken je eigen gevoel, zet je trots opzij en stel voor om een bemiddelaar erbij te betrekken. Dit kan enkel indien beide partijen akkoord gaan.”

Bij wie kan je hiervoor terecht? “Dat kan informeel via een onpartijdig persoon die je allebei vertrouwt. Besef wel dat de info die je hier prijsgeeft niet vertrouwelijk is. Beslist je buur om naar de rechtbank te stappen op basis van geschreven info zoals een mailtje, dan kan hij dus bepaalde informatie tegen je gebruiken. Doe je het via een erkend bemiddelaar, dan blijft alles vertrouwelijk en mag dit niet voor de rechter gebruikt worden. Bovendien heb je via deze weg ook wettelijke garanties achteraf: voert je buur niet uit wat er is afgesproken via de bemiddeling, dan kan je dit zelf veel gemakkelijker afdwingen via de rechtbank.”

Auteur: Gerry Klompers - www.livios.be