Nieuws

Welke attesten heb je nodig bij de verkoop van je woning?

De akte ondertekenen, de sleutels overhandigen en de verkoop is rond? Zo simpel is het jammer genoeg niet!

Bij een verkoop komt heel wat administratie kijken. Als verkoper moet je ervoor zorgen dat onderstaande documenten in orde zijn bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Ontbreekt er een attest of is een document niet in orde? Dan kan de transactie vertraging oplopen of zelfs volledig afspringen. Je bent dus maar beter voorbereid.

Maar geen zorgen! Bij Jansen Real Estate ontzorgen wij je hierbij en zorgen wij voor de nodige attesten en documenten. Wij sommen het lijstje even op:
 1. Eigendomstitel of notariële aankoopakte
  Je kunt dit document krijgen op je notariskantoor. Als je niet meer weet welke notaris de akte opstelde, kun je terecht bij het registratiekantoor van je provincie. Aankoopaktes opgesteld na 2015 staan ook in de online databank van notaris.be (inloggen via kaartlezer of itsme).

 2. Keuringsattest van je elektrische installatie
  Deze keuring moet gebeuren door een erkend organisme bij de ingebruikneming van een nieuwe installatie, bij een aanpassing van de installatie en bij de verkoop van een woning met een verouderde installatie.

 3. Uittreksel van het kadaster en kadasterplan
  Het uittreksel van het kadaster vind je terug in de aankoopakte van je woning en is op te vragen bij de overheid.

 4. Bodemattest
  Dit document informeert de koper over de bodemkwaliteit van de grond. Aan te vragen via de website van OVAM.

 5. Energieprestatiecertificaat (EPC)
  Het EPC moet worden opgemaakt door een erkend energiedeskundige. Opgelet: sinds 2022 kun je bij verkoop alleen een EPC gebruiken dat opgemaakt werd vanaf 2019, toen het huidige energielabel werd ingevoerd.

 6. Asbestattest
  Het asbestattest is verplicht voor woningen gebouwd voor 2001. Op te maken door een gecertificeerde asbestdeskundige.

 7. Stedenbouwkundig uittreksel
  Stedenbouwkundige inlichtingen worden aangeleverd door de stad of gemeente waarin jouw pand ligt. Dit document moet minder dan een jaar oud zijn bij de verkoop.

 8. Overstromingsgevoeligheid
  De overstromingsgevoeligheid wordt sinds dit jaar niet meer opgedeeld in effectief of mogelijk overstromingsgevoelig, maar met een P- en G-score voor je perceel of gebouw. De info is terug te vinden op de ‘watertoets’ van de Vlaamse Milieumaatschappij VMM (op waterinfo.be). 

 9. Postinterventiedossier
  Het postinterventiedossier of PID wordt opgemaakt door een architect of veiligheidscoördinator (enkel verplicht als je pand gebouwd of verbouwd is na mei 2001).

 10. Certificaat van de eventuele stookolietank
  Een stookolietank moet, afhankelijk van het volume, de plaatsing en de ligging, regelmatig worden gecontroleerd. De erkende technicus levert een certificaat af. De laatste attesten en rapporten heb je nodig bij de verkoop

Ben jij van plan je woning of appartement te verkopen? Dan helpen wij je graag. Contacteer ons op 011 39 90 50 of info@jansenrealestate.be voor een gratis schatting. Of vul meteen je gegevens in op dit formulier.