Nieuws

Vastgoedinvesteringen: beter privé of via vennootschap?

Drie maanden. Meer was er voor Jansen Real Estate niet nodig om een project van 36 kmo-units in Genk te verkopen. Een deel van die kopers bestond uit investeerders. Het toont nog maar eens aan hoe groot de interesse in vastgoedinvesteringen is, zowel bedrijfsvastgoed als residentieel. “De ene ondernemer doet de investering privé, de andere vanuit een vennootschapsstructuur. Wat nu de beste optie is, is heel situatiegebonden”, vertellen Joris Geens en Jorn Martens, vennoten van Jansen Real Estate.

Bij een investering in bedrijfsvastgoed via een vennootschapsstructuur trek je bij een nieuwbouwproject de btw volledig terug. Je betaalt met andere woorden 21 procent minder dan wanneer je privé investeert. Daarnaast word je belast op de huurgelden volgens de vennootschapsbelasting, terwijl de belastingdruk bij een investering in privénaam veel hoger kan oplopen.

Als je het aangekochte bedrijfsvastgoed naar je privébezit wil overhevelen, zit je echter wel met aanzienlijke kosten. Hetzelfde wanneer je zou verkopen. Dat is niet het geval bij een privé-investering.

“Sommige mensen steken hun privévastgoed ook in hun vennootschap omwille van fiscale, erftechnische voordelen. Anderen investeren dan weer in residentieel vastgoed omdat het een onmiddellijk huurrendement oplevert en men vaak kan rekenen op een investeringsaftrek”, aldus Joris Geens. “De prijsstijging van het vastgoed resulteert ook in een hogere meerwaarde bij de verkoop van het onroerend goed.”

“Iedere situatie is verschillend en vraagt dus om een andere benadering”, vult Jorn Martens aan. “Vanuit Jansen Real Estate geven we advies op maat. Daarbij bespreken we ook financiële hefbomen, of waarom je best vreemd vermogen in plaats van eigen vermogen aanwendt om op een intelligente manier te investeren.”

Investeringsopportuniteiten

Intussen maakt KMO-project Green Business Park “Woudpark”, gelegen op de industriezone Genk-Noord, bijna zijn opwachting. De oppervlaktes van de 40 units starten vanaf 144 m² en er wordt gewerkt met flexibele rasters waardoor je zelf de nodige ruimte kan samenstellen.

“De units zijn ideaal voor ondernemers die op zoek zijn naar een kwalitatieve werk- of opslagplaats, maar ook investeerders die een goed rendement beogen, zullen hier zeker weer massaal hun interesse tonen. Net zoals bij alle andere projecten waken we er wel over dat maximaal 30% in investeerdershanden terecht komt en het overige deel bij de eindgebruikers zelf. Op die manier willen we zelfstandigen ruim de kans bieden om zelf hun slag te slaan”, besluit het duo.

Ook in Hasselt op de Diepenbeekweg gaat Jansen Real Estate kortelings van start met een nieuw project.

Woudpark

Woudpark