Nieuws

"Stel de aankoop van een woning niet langer uit"

Wie voldoende geld heeft en toch van plan was een huis te kopen, stelt die aankoop best niet langer uit, zeggen verschillende vastgoedexperts en economen. Zowel de woningprijzen als de rente zitten in stijgende lijn.

Volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, is de trendbreuk met de dalende rente al einde 2016 ingezet. "Maar een verdere toename van de rente staat in de sterren geschreven. Ik zou geen half jaar meer wachten."

Woningprijzen stijgen dankzij goede conjunctuur

Ook Johan Van Gompel van KBC is diezelfde mening toegedaan. ‘Wie voldoende geld heeft - een niet onbelangrijke voorwaarde - stelt een aankoop best niet te lang meer uit’, aldus de vastgoedexpert en econoom. Want er is meer dan een, zij het bescheiden, rentetoename. "Normaal zakken de prijzen met gemiddeld 2,2 procent als de rente met 1 procent stijgt. Maar we zien de woningprijzen dit jaar met 4 procent stijgen en volgend jaar nog eens met 2 procent."

Volgens Van Gompel is dat een gevolg van de goede conjunctuur. "Er komen extra jobs bij en de inkomens stijgen, waardoor de betaalbaarheid van vastgoed toeneemt. Bovendien groeit het aantal gezinnen fors. Voorts zijn er steeds meer mensen die vastgoed kopen als belegging. Dat doet de prijzen evenmin dalen."

John Romain, de oprichter van Immotheker Finotheker, is genuanceerder. "Of de rente met een half procent stijgt maakt niet veel uit. De banken, die graag vastrentende leningen van 18 jaar of minder verkopen, gaan dan die looptijd wat verlengen." Veel zorgwekkender dan een eventuele (kleine) stijging van de rente vindt Romain de evolutie van het uitgavenpatroon van een gezin, waardoor de helft nog maar over één maandloon als reserve beschikt.

Romain wijst ook op de stijgende woningprijzen. ‘In Nederland ligt nu al bij twee derde van de transacties de verkoopprijs boven de vraagprijs, een trend die we ook bij ons merken. Het huis wordt tegen iets minder dan de geschatte waarde aangeboden. Kopers bieden tegen elkaar op."

Bron: De Tijd