Nieuws

Maak je terras klaar voor de lente

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!

Opgelet met hogedrukreiniger

Je terras kuisen met een hogedrukreiniger wordt vaak afgeraden. Vraag dit zeker na bij de fabrikant. Ga je toch met een hogedrukreiniger aan de slag? Ga dan voorzichtig te werk. Stel de druk zo laag mogelijk in en de sproeikop op een brede straal. Zo spuit je de voegen niet kapot. Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een geconcentreerde straal, maar met een schuurborstel behaal je hetzelfde effect.

Verzorg de voegen

Onkruid verwijderen tussen je terrasvoegen? De meest eenvoudige manier is het gewoon uittrekken. Zorg dat je ook de wortels mee uittrekt. Een harkje of schoffel kunnen je hierbij helpen. Zitten de wortels diep in de grond? Dan gebruik je best een mesje. Tip: mossen verwijderen tussen de voegen is makkelijker als het een paar dagen niet geregend heeft.

Ga vetvlekken te lijf

Barbecueën op je terras? Dan zijn vlekken onvermijdelijk. Met warm water en een beetje natuurlijke zeep krijg je vetvlekken in de meeste gevallen weg. Bij keramische tegels kan je ook een zuur product gebruiken in combinatie met water. Denk maar aan azijn. Gebruik dit nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten! Hier verdwijnen vetvlekken vanzelf na enkele dagen regen.

Hou je houten planken mooi

Heb je houten terrasplanken? Dan reinig je je terras best met een ruwe borstel en een sopje van bruine zeep en water of een mengsel van javel en water om mos en algen te verwijderen. Na verloop van tijd vergrijzen je terrasplanken op natuurlijke wijze door de blootstelling aan zonlicht en regen. Wil je niet dat het hout vergrijst? Behandel het dan met een verkleurde olie.

Composiet of kunststof?

Regenwater zorgt voor een natuurlijke reiniging van een terras met kunststof planken. Na de winter moet je mogelijk groenaanslag verwijderen. Hiervoor gebruik je best een zachte borstel of spons en een sopje van water met een beetje bleekwater. Spoel je terrasplanken na met zuiver water.

Schone kleiklinkers

Klinkers op je terras? Veeg bladeren regelmatig weg om te voorkomen dat je klinkers langdurig vochtig blijven. Zo krijgt mos geen kans. Na de winter veeg je de klinkers met een harde borstel en spoel je het af met water. Daarna kan je indien nodig de voegen opnieuw vullen met wit zand.

Betontegels of -klinkers?

Voor het onderhoud van een terras met betontegels of -klinkers volstaat een flinke schrobbeurt met een sopje van water en bleekwater. Giet het over je terras, laat even inwerken en schrobben maar. Spoel nog even na met de tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger: de waterstraal kan de toplaag beschadigen, waardoor de kleur wordt aangetast en er kleine gaatjes kunnen ontstaan.

Keramische tegels

Keramische tegels hebben weinig onderhoud nodig. Ze zijn bijna ondoordringbaar, waardoor vet, vuil en vlekken zich niet vasthechten aan de tegel. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder kans dat het vuil in je terras dringt. Na de lente volstaat een schrobbeurt met een gewoon kuismiddel.

Schrobbeurt van natuursteen

Is je terras betegeld met natuursteen? Een schrobbeurt met water en een schuurborstel volstaat vaak al. Vlekken verdwijnen na verloop van tijd vanzelf onder invloed van de zon, regen en wind. 

 

Bron: Livios.