Nieuws

Jansen Real Estate draagt duurzaamheid hoog in het vaandel

Jorn en Serge over duurzaamheid binnen bedrijfsvastgoed in Made in Limburg


Jansen Real Estate vindt het gebruik van internationaal erkende certificaten zoals BREAAM belangrijk om in Limburg duurzame projecten te realiseren. “Wij zijn vooral gekend voor onze no-nonsenseaanpak. Wij zeggen meteen waar het op staat”, vertelt vastgoedmakelaar en vennoot Jorn Martens.“Doordat we al meer dan 12 jaar actief zijn, weten we perfect waar we over spreken. Onze persoonlijke aanpak en marktkennis zijn onze grootste sterktes”, steekt Martens van wal. “We zijn door de jaren heen ook meegegroeid met de markt. Zo wordt er, bijvoorbeeld, meer aandacht besteed aan het groene aspect. Het is altijd hip geweest, maar in het verleden stond hier nooit iets concreets tegenover. Tegenwoordig zijn er kwaliteitslabels die je kan koppelen aan gebouwen waardoor het meetbaar is. Je creëert een instrument voor iedereen (bv. ontwikkelaars, investeerders, huurders..) die met de vastgoedmarkt bezig is.”

Martens vertelt uitgebreid dat de wetgeving hier ook op inpikt. Zo is er nu een renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen, moet je binnen de vijf jaar voldoen aan bepaalde normen en is het binnenkort verplicht om bij de verkoop van bedrijfsgebouwen ouder dan bouwjaar 2001 te beschikken over een asbestattest. “Soms moet je je de vraag stellen of het niet beter is om een oud gebouw af te breken zodat je volledig opnieuw kan beginnen.”

Duurzaamheidskeurmerk

Binnenkort vermarkt Jansen Real Estate een project in Houthalen waarbij het groene karakter belangrijk is. Aan dit project wordt een BREEAM-certificaat gekoppeld, wat een duurzaamheidskeurmerk is. Op die manier bepaal je aan de hand van een quotering hoe goed een gebouw scoort.

“Enkele jaren geleden begon iedereen te zeggen dat hun gebouwen groen en duurzaam waren, maar de vraag bleef in wat zich dat uitte. Door zo’n certificaat zet je er iets tastbaars tegenover. Het voordeel is ook dat men dit certificaat in het buitenland kent.”

Levenswerk verderzetten

Dat Jansen Real Estate nog meer uitgroeit tot een volwaardige Limburgse speler in de wereld van bedrijfsvastgoed is duidelijk. Zo gaan ze in de toekomst nauwer samenwerken met vastgoedbemiddelaar Wallter om het (levens)werk van Johan Tackoen verder te zetten. “Bij Wallter stond er geen volgende generatie voor opvolging klaar. Omdat we als Limburgse vastgoedspecialist dezelfde waarden delen en onze bedrijven sterk op elkaar lijken, besliste Wallter om hun lopende dossiers naar ons over te dragen. Een uitdaging die we met veel overtuiging aangaan”, zegt Martens.

Jansen Real Estate werd in 2007 actief op de vastgoedmarkt als makelaar. Sindsdien helpen ze Limburgse gezinnen en ondernemers om hun huisvestingsdromen te realiseren door residentieel vastgoed, bedrijfsvastgoed en nieuwbouwprojecten te verkopen en verhuren.

Bron: Made in Limburg.