Nieuws

Huurovereenkomst versnellen: hoe doe je dat?

Een huurder zegt de bestaande huurovereenkomst op waarna de verhuurder een nieuwe huurder zoekt. Hij vindt een kandidaat die het huis sneller wil gaan bewonen dan dat de opzegtermijn van de huurder eindigt. Wat nu?

Het kan in principe niet

De verhuurder kan de woning niet vroeger verhuren dan dat de opzegtermijn van de vorige huurder eindigt. De verhuurder kan de nieuwe huurder namelijk maar in het huis laten als de oude huurovereenkomst beëindigd is. Men kan nu eenmaal niet tegelijk aan twee verschillende huurders hetzelfde huis verhuren.

Tenzij in Akkoord

Iets anders is het als de vroegere huurder akkoord is om de woning vroeger te verlaten. Als de vroegere huurder al een andere huisvesting heeft en toch al verhuisd is kan dat ook in zijn voordeel zijn. Hij kan op die manier misschien zelfs een deel huur niet moeten betalen. Eventueel kan hij ook onderhandelen met de verhuurder om een deel van de wederverhuringsvergoeding te laten kwijtschelden.

Zet de afspraken op papier

Als verhuurder neemt u maar beter geen genoegen met een mondelinge toezegging van uw huurder dat hij de woning vroeger zal verlaten. Zet die afspraken ook op papier. Bepaal meteen wat er gebeurt met eventuele schadevergoedingen die de huurder moet betalen. Zolang u dit schriftelijk akkoord niet hebt sluit u maar beter geen huurovereenkomst af met een nieuwe huurder waarbij die ingaat tijdens de lopende opzegtermijn.

Een alternatief bestaat erin met de nieuwe huurder een huurovereenkomst af te sluiten met daarin een opschortende voorwaarde. Kom daarbij overeen dat de huur wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarde dat de huidige huurder akkoord gaat dat de huur eindigt uiterlijk de dag voor deze waarop de nieuwe huurovereenkomst begint te lopen.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)