Nieuws

Drie trends in bedrijfsvastgoed

Interview door Made in Limburg verschenen op 27/11/23

Net als op de residentiële markt ziet ook de markt van bedrijfsvastgoed een aantal uitdagingen op zich afkomen. We contacteren de experts van Jansen Real Estate voor een markt update met energie en rente als belangrijke aandachtstrekkers. “Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar tegelijk liggen er ook veel kansen voor ondernemers.”

“De trends in bedrijfsvastgoed volgen voor een flink stuk die in residentieel vastgoed, die wat dat betreft altijd wat voorop loopt”, vertelt Jorn Martens, makelaar bedrijfsvastgoed bij Jansen Real Estate, dat zich specialiseert in weder- en projectverkoop van bedrijfsgebouwen, maar daarnaast ook diensten rond de verkoop van residentieel vastgoed aanbiedt. “Een recente dienst van Jansen Real Estate is rentmeesterschap, waarbij we bedrijfsleiders en particulieren ontzorgen in het beheer van hun vastgoed.” Met deze achtergrond is Jansen Real Estate erg goed geplaatst om de grote trends in de markt te overlopen.

Trend 1: energiezuinigheid

De technieken om gebouwen energiezuiniger te maken, zijn in een stroomversnelling gekomen. Denk aan het gebruik van zonne-energie, energiezuinige HVAC-systemen, ledverlichting en energiebeheersystemen. “Dit is een trend die we ook zien bij de particuliere woningen. Alleen is het bedrijfslandschap vaak meer divers. Energievriendelijke maatregelen, zoals ledverlichting, bij een kleine KMO van 200 vierkante meter hebben niet hetzelfde effect als bij een productiehal van 20.000 vierkante meter.”

Tegelijk spelen bij de bedrijven ook meer en meer de verplichtingen om bepaalde maatregelen door te voeren rond energiezuinigheid, oppert Serge Cuppens, eveneens makelaar bedrijfsvastgoed bij Jansen Real Estate. “Terwijl er voor bedrijven qua energiemaatregelen vaak minder subsidies beschikbaar zijn dan voor particuliere woningen.”

Toch ook positieve aspecten, want:
“Voor bedrijven zijn dit soms hoge investeringen, maar ze resulteren tegelijk ook wel in een hogere waarde van je vastgoed”, benadrukt Jorn Martens. Energievriendelijkheid is ook een belangrijk signaal naar klanten. “Die worden hier alsmaar gevoeliger voor”, haalt Serge Cuppens aan.

Trend 2: stijgende rente

Ook de stijgende rentevoeten hebben een grote impact op de markt. Was geld jarenlang vrij goedkoop, dan is dat vandaag niet meer het geval. “We zitten nu terug in een meer normale situatie. We zijn de afgelopen jaren qua rente ook verwend geweest”, aldus Martens. Zijn collega Serge Cuppens ziet voorlopig geen prijsdalingen voor de prijzen van bedrijfsvastgoed, eerder een stabilisatie. “Hou er wel rekening mee dat een verdere stijging van de rente een correctie op de vastgoedprijzen kan inleiden.”

Toch ook positieve aspecten, want:
Vastgoed fungeert vandaag niet meer als enige veilige haven. Vandaag zijn er alternatieven zoals obligaties of termijnrekeningen. Investeerders kunnen hun portefeuille nu volop diversifiëren. “Kwalitatief en toekomstbestendig vastgoed hoort echter thuis in iedere beleggingsportefeuille.”

Trend 3: Verhoogde densiteit

De industriegrond in Vlaanderen is schaars. Dit probleem is niet nieuw en daarom is het van groot belang om oude bedrijfspanden en -sites te revitaliseren. Vandaar dat de ontwikkeling van KMO-parken vandaag de dag zeer populair is. Dankzij gespecialiseerde ontwikkelaars worden er op deze manier kwalitatieve, modulaire units gebouwd op maat van ieder bedrijf. Dat de densiteit verhoogt, is voor bedrijven wel eens een uitdaging”, merkt Jorn Martens op. “Sommige bedrijven hebben nu eenmaal buitenruimte nodig voor hun activiteiten en dat missen we in veel van deze parken.”

Toch ook positieve aspecten, want:
Densiteit rijmt op collegialiteit. “Als veel ondernemers dichter samen zitten, dan kan dat ook leiden tot een kruisbestuiving, zoals in het delen van ideeën en door meer samenwerking.”

Bron: Made in Limburg